Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2007

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2007 zúčastnil následujících akcí:

Výstava Armáda v proměnách času

Vsetín

První klubová akce se uskutečnila ještě hluboko v době předklubové, a to na Vsetíně.
Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s., respektive jeho místopředseda Milan Vacek, na tuto akci zapůjčoval některé persoánlie po letcích Royal Air Force.

Aviatická pouť

Pardubice

První větší účast na Aviatické pouti v Pardubicích. Diváci zde měli možnost poprvé si prohlédnout dobový tábor RAF a výstroj a vybavení příslušníků Royal Air Force.

Dobový letecký den

Mladá Boleslav

I k Dobovému leteckému dni patří dobové uniformy a výstroj. I proto jsme se rádi zúčastnili Dobového leteckého dne v Mladé Boleslavi, byť jen se skromnou expozicí.

Hanácký letecký den

Olomouc

Zúčastnili jsme se leteckého dně v kraji, ze kterého pochází nemalá část příslušníků Royal Air Force, a kteří jsou v Olomouci, jeho městských částech a celém regionu hojně připomínáni. Na Hanáckém leteckém dni Olomouc jsme na ně menší expozicí vzpomněli i my. Diváci měli možnost vidět i jiné reenactors, a to americké, sovětské a německé, a to nejen v jejich táborech, ale zejména bitevní ukázce.

Horácký letecký den

Jihlava

Jedním z leteckých dnů, na který rád vzpomínám, byl Horácký letecký den v Jihlavě, respektive ten, který se konal v roce 2007 a kterého jsem se účastnil. Oproti dřívějším letům zde chyběly bojové ukázky, nicméně zde poprvé byl tábor Royal Air Force s ukázkami vybavení a výstroje. Rád vzpomínám na péči organizátorů, už méně na převahu německých reenactors.

Z natáčení dokumentu Útěky Josefa Brykse

Česká televize

Náš Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s., respektive někteří jeho členové, jsme měli možnost podílet se na natáčení o jedné z obětí komunistického režimu z řad příslušníků Royal Air Force, Josefu Bryksovi.

Muž, který přecenil českou duši na webu České televize
Muž, který přecenil českou duši na csfd.cz
Josef Bryks na wikipedii

Z natáčení dokumentu o Františku Truhlářovi
Nepřítelem osudu

Měli jsme tu možnost podílet se na natáčení hraného dokumentu o Františku Truhlářovi, palubním střelci 311. bombardovací perutě Royal Air Force a následně pilotovi 312. stíhací perutě Royal Air Force.

Jeho osud byl velmi tragický – jako jediný přežil havárii svého letounu. Byl zachráněn s těžkými popáleninami a prodělal mnoho plastických operací. Po rekonvalescenci se přihlásil do pilotního výcviku a po jeho absolvování se stal stíhačem, příslušníkem 312. stíhací perutě. Při návratu z jednoho z operačních letů měl havárii, kterou přežil, ale opět byl popálený. Po rekonvalescenci se vrátil k létání – to už v osvobozeném Československu.

František Truhlář na wikipedii
František Truhlář – český rozhlas

Odhalení sochy Alfréda Bartoše, výsadek Silver A

Sezemice

Rádi se účastníme pietních aktů, které připomínají odbojáře i od jiných zbraní, než je letectvo. V roce 2007 jsme byli aktivně přítomni odhalení sochy Alfrédu Bartošovi, veliteli paravýsadku Silver A, které se uskutečnilo v jeho rodné obci.

Odhalení památníku Williamu L. Kigginsovi, USAAF

Brno Slatina

Je nám ctí vzpomenout i spojenecké letce. I proto jsme se v Brně Slatibně účastnili odhalení památníku 2nd Lt Williamu L. Kigginsovi, hloubkovému stíhači, jehož letoun byl sestřelen 11. 10. 1944 flakem.

William L. Kiggins na webu města Brna

Z natáčení dokumentu Osud na nebi Josefa Janeby

Osud na nebi Josefa Janeby byl jedním z hraných dokumentů, na kterém se podílel KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s. Zachycuje osudy pilota 312. stíhací perutě, který natočil Ondřej Krejcar z filmového studia United film.

Osud na nebi Josefa Janeby
Osud na nebi Josefa Janeby – unitedfilm.cz
Josef Janeba na webu Českého svazu bojovníků za svobodu
United film

Skotské hry

Sychrov

Některé z československých perutí Royal Air Force sídlily ve Skotsku, čeští skotští reenactors patří mezi naše přátele, a tak se účastníme i Skotských her na státním zámku Sychrov. Naše expozice tam bývá taková, jakou ji počasí dovolí.

Skotské hry
Státní zámek Sychrov

Návštěva generála Miroslava Štandery

Letiště Žirovnice

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

8 + 11 =