Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2009

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2009 zúčastnil následujících akcí:

Letecký den Aviatická pouť

Pardubice

Potřetí se návštěvníci Aviatické pouti v Pardubicích měli možnost seznámit se s vybavením, které používali příslušníci Royal Air Force. Díky spolupráci s kolegy USAAF reenactory viděli i americké letecké uniformy, které hrály prim při focení u P-38 lightning. V tomto roce náš tábor doplňovali kamarádi z Royal Scots Fusiliers.

Vzpomínka na Vildu Jakše, boxera a palubního střelce RAF

Bratčice

V tomto roce se KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s. podílel vzpomínkové akci k uctění památky boxera a palubního střelce Vildy Jakše v jeho rodných Bratčicích.
Zúčastnili jsme se jak pietního aktu, tak jsme zájemcům prezentovali výstroj a výstroj našich letců v Royal Air Force. Měli jsme možnost navštávit bratčickou zábavu, která se konala v místní sokolovně, jejíž interiér pravděpodobně Vildu Jakše pamatuje (a to nemyslím nijak hanlivě – je zde patrný genius loci).

Reenactors Weekend a vzpomínka na Dam Busters

East Kirkby

Naše účast na East Kirkby Reenactors Weekend nám umožnila navštívit základnu 57. a 630. bombardovací perutě v East Kirkby. Nejen, že jsme prezentovali účast Čechoslováků za druhé světové války v Royal Air Force (naše uniformy s domovenkou Czechoslovakia budily žádoucí pozornost), ale měli jsme možnost zúčastnit se i dobové tancovačky pod lancasterem Just Jane. Zlatým šroubem celé akce byla účast na pietním aktu za padlé Dam Busters, ale také slavnostní oběd v bývalé důstojnické jídelně Dam Busters a návštěva restaurace Blue Bell, kam Dam Busters chodili.

Více informací o těchto místech či akcích najdete pod těmito odkazy:

Lincolnshire Aviation Heritage Centre
Petwood Hotel – bývalá důstojnická jídelna 617. bombardovací perutě Dam Busters
Blue Bell – restaruace Dam Busters
Informace o památníku Dam Busters ve Woodhall Spa a mnohé další informace

Z natáčení dokumentu Historie československého vojenského letectví – díl Nedáme se

Jedním z dokumentů, na kterých jsme se podíleli, byl i druhý díl dokumentu Historie československého vojenského letectví: Druhá světová válka – Nedáme se . Naším úkolem bylo opět připomenout osudy příslušníků Royal Air Force. Byť tento dokument měl původně zaznamenat i historii československého poválečného letectví, další díly nebyly již nikdy natočeny. A nejsem si jistý, zda někdy vzniknou.

Vzpomínka na P/O Jindřicha Beneše, DFC

Horní Jelení

Kolegové z KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s. se zúčastnili vzpomínky na pilota 311. bombardovací perutě P/O Jindřicha Beneše DFC, která se konala v základní škole v Horním Jelení. Tam chodil Jindřich Beneš do obecné a tří tříď měšťanské školy. Účast na pietních a vzpomínkových aktech v obcích, které jsou nějak spojené s bývalými příslušníky Royal Air Force, má pro nás zvláštní kouzlo, či jak to napsat. Máme možnost podívat se na místo, kde ten který letec žil, občas se i seznámit s jeho příbuznými a zejména také s organizátory té které akce, což bývají velmi zapálení lidé.

P/O Jindřich Beneš, DFC
Horní Jelení

Vzpomínka na výsadek Out Distance

Ořechov u Telče

Jak jsem se již zmínil, účastníme se i vzpomínkových akcí, které připomínají odbojáře od jiných zbraní, než je letectvo. Proto jsme přijeli do Ořechova u Telče, kde nejen místní, ale i příslušníci našich výsadkových jednotek, vzpomínali na výsadek Out Distance, který zde byl 28. 3. 1942 vysazen. Vzpomínalo se zejména na Adolfa Opálku a Ivana Kolaříka (třetí z výsadkářů, Karel Čurda, zradil), ale i na další paravýsadky. Nedaleko památníku se nachází přístřešek s výsadkářským zvonem, ale zejména s informacemi o výsadcích. V samotné obci se uskutečnila výstava vybavení našich vojáků i letců ve Velké Británii, a to díky brněnské Pětačtyřicítce a KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s.

Out Distance na wikipedii
Zrádce Čurda v pořadu České televize

Letecké muzeum v Deštné, setkání letců

Deštná

Na pozvání kolegů z Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci se účastníme i pietního aktu u příležitosti letecké bitvy nad Jindřichohradeckem a setkání bývalých příslušníků Royal Air Force. Jedná se vždy o milou akci, protože se lze s válečnými veterány, byť stále v menším počtu, setkat takřka v domácím prostředí, připravené kolegy z Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci. Jedná se o spolupráci reciproční, protože již několik let zdobí část mé výstavy Setkání Nebeských jezdců muzeum tohoto klubu v Deštné.

Klub historie letectví Jindřichův Hradec
Letecké muzeum v Deštné

65. výročí Velkého útěku ze Stalu Luft III Sagan

Zagaň

Bylo nám ctí, když nás pozvali organizátoři vzpomínkové akce k 65. výročí útěku ze zajateckého tábora pro spojenecké vojáky Stalag Luft III v Saganu, abychom se aktivně účastnili ukázky, představující rekonstrukci táborového života a událostí, které s tímto útěkem souvisejíc,l ale i vystavili vybavení příslušníků Royal Air Force. Ukázka se konala v areálu muzea, výstava v replice zajateckého baráku.
Měl jsme možnost zůstat v Saganu o den déle, a tak jsem měl možnost projít si trasu, kterou procházeli od ústí tunelu na místí nádraží zajatci tohoto zajateckého tábora a stejně tak pobýt na nádraží, ze kterého chtěli odjet za svobodou.

Arnošt Valenta na webu městské části Praha 14
Arnošt Valenta v České televizi
Článek o vzpomínkovém aktu na webu Historického kaleidoskopu
Muzeum utrpení spojeneckých letců v Saganu
Známka s Arnoštěm Valentou

Vernisáž výstavy
Letci Zlínska na bojištích druhé světové války

Zlín

Díky Láďovi Slamečkovi jsme se zúčastnili vernisáže výstavy Letci Zlínska na bojištích druhé světové války, která se konala v listopadu 2009 v Baťově mrakodrapu ve Zlíně. Tato výstava připomněla i památku Adolfa Doubala, jemuž byl v roce 2012 odhalen památník v jeho rodné obci Trhová Kamenice.

Klub vojenské historie Army park Slavičín

Muzejní noc

Letecké muzeum Kbely, Praha

Muzejní noc, zejména v Leteckém muzeu Kbely, si nemůžeme nechat ujít. Tak trochu podle hesla – dříve návštěvníkem, nyní exponátem :-)

Letecké muzeum Kbely

Pietní akt u příležitosti Bitvy nad Krušnými horami

Kovářská

Vzpomínkového setkání v krušnohorské Kovářské se účastní, kromě nepřátel, i bývalí příslušníci Royal Air Force, a tak se na pozvání našich kamarádů z muzea, účastníme i my. V rámci sekání se koná pietní akt, a to u základní školy J. C. Kluttze a následně setkání bývalých příslušníků USAAF, Royal Air Force a nacistické Luftwaffe.
V průběhu dne je možné vidět i různé výstavky, včetně těch našich. Pochopitelně nejzajímavější částí jsou exponáty v Muzeu letecké bitvy nad Krušnohořím, které kamarádi dlouhá léta shromažďují.

Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím

Beseda s plk. Jaroslavem Hofricheterm, RAF
a Margit rytířovou, WAAF

Zdice

Bylo mi velkou ctí moderovat besedu s Margit Rytířovou, bývalou příslušnicí WAAF a plk. Jaroslavem Hofrichterem z 311. bombardovací perutě. Tuto besdu pořádali kamarádi z Army muzea Zdice.

Margit Rytířová na webu Paměť národa
Margit rytířová, čestná občanka obce Zadní Třebaň
plk. Jaroslav Hofrichter na webu Paměti národa
plk. Jaroslav Hofrichter na webu Českého rozhlasu
Army muzeum Zdice

Vzpomínka na letce RAF

Jihlava

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

11 + 4 =