Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2010

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2010 zúčastnil následujících akcí:

70. výročí Bitvy o Británii

Jihlava

V roce 2010 jsme byli kolegy z Czech Spitfire Clubu pozváni na vzpomínkovou akci k 70. výročí Bitvy o Británii.

Letecký den Aviatická pouť

Pardubice

V roce 2010 se uskutečnilo první „3D divadlo“. KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s. se na něm pochopitelně podílel a psal scénář k vystoupení, věnovanému Royal Air Force. Zejména kvůli spolupráci s Richardem Santusem to byla zkušenost k nezaplacení. KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s. byl vidět nejen na „jevišti“, ale standardně i v táboře, kde, jako každým rokem, ukazoval výstroj a výstroj příslušníků Royal Air Force, což jsme opět doprovázeli patřičným komentářem.

Letecký den

Krakov

Kamarádi z Polska, jejichž klub vojenské historie byl založen poté, co nás viděli na rekonstruci Velkého útěku v Saganu, nás pozvali na letecký den. Spolu s nimi jsme prezentovali československé a polské příslušníky a příslušnice Royal Air Force/Women Auxiliary Air Force v jednom z hangárů krakovského letiště.

V rámci této návštěvy jsme pochopitelně využili možnost podívat se do Malých Bronowic (byť z okna jedoucích auta), tak i na Rynek Główy, respektive dom turystyczny, přes který pozdější příslušníci Royal Air Force (a polského a francouzského letectva) odcházeli do války. Nemohli jsme se také nepodívat na Wawel.

Odhalení pamětní desky Ludvíku Hynkovi

Ratiboř u Vsetína

Je nám ctí pochlubit se, že náš člen, Milan Vacek, se podílel na realizaci muzeu Ludvíka Hynka v Ratiboři na Vsetínsku. Toto muzeum je umístěno v bývalém úkrytu místních partyzánů, které rodina Hynkova ukrývala za druhé světové války. Ratiboř je v podhůří Beskyd¨, a tak tam nebyla o partyzány nouze. Na což upomíná i několik památníků, u kterých byly v rámci navazujících pietních aktů, položeny věnce. Bohužel jeden z těchto památníků je věnován obětem přestřelky dvou partyzánských skupin … historie někdy není jednoduchá.

Vzpomínková cesta k hrobu Josefa Františka,
pilota 303. stíhací perutě RAF

Northwood

Díky představitelům a rodákům z obce Otaslavice, rodné obce Josefa Františka, příslušníka 303. polské stíhací perutě, a zájemci o historii z Moravy, jsem měl tu možnost se v roce 2010 podívat do Northwoodu, k jeho hrobu.
Cesta, která byla pojata jako poznávací, vedla mimo jiné přes Normandii a já měl tu možnost působit jako průvodce.
Jsem velmi rád, že jsem se této cesty mohl zúčastnit a poznat tak synovce Josefa Brykse, MBE, Karla a další obyvatele Otaslavic, stále hrdé na svého rodáka. Všichni zúčastnění byli z Moravy, a tak je pochopitelné, že na tento výlet velmi rád vzpomínám.

Vojenský hřbitov Northwood
Josef František na wikipedii

Výstava Západočeši v západním odboji

Západočeské muzeum Plzeň

Pracovníci Západočeského muzea v Plzni ocenili naše aktivity, znalosti a nasbírané vybavení a požádali nás o spolupráci při realizaci výstavy Západočeši v západním odboji. Rádi jsme na výstavu zapůjčili některé součástí vybavení příslušníků Royal Air Force.

Vzpomínka na letce RAF, rodáky z Moutnice

Měli jsme tu možnost připomenout si bývalé příslušníky Royal Air Force z obce Moutnice.

65. výročí osvobození

Brno

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

10 + 5 =