Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2019

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2019 zúčastnil následujících akcí:

Odhalení pamětní desky Viktoru Waidlichovi

14. 9. 2019, Břasy

Viktor Waidlich, příslušník RAF a oběť komunistického režimu má na katastru své rodné obce památník. Pietního aktu jsme se zúčastnili s našimi kolegy a kamarády. Slavnostní den završila přednáška.

Vzpomínka na výročí druhé světové války

3. 9. 2019, Praha, náměstí Míru

Polský institut připravil na náměstí Míru vzpomínku na druhou světovou válku. Součástí byla výstava o česko-polské spolupráci i prezentace vybavení RAF a hra 303 prostřednictvím našeho klubu vojenské historie.

Vzpomínka na Matěje Pavloviče

13. 7. 2019, Vlkonice

Svět je malý a tak jsme díky Slavnostem svobody a naší aktivní účasti tam byli pozváni do Vlkonic na odhalení rekonstruované pamětní desky Matěji Pavloviči, pilotovi 303. polské peruti RAF. Prezentovali jsme tam výstavu Wings in Exile. Setkali jsme se tam se spoustou zajímavých lidí, mimo jiné autorem některých těchto fotografií, Jiřím Pavlovičem.

Vernisáž výstavy Rytíři nebes

6. 6. 2019, Praha, Národní muzeum

Druhá pražská vernisáž výstavy Rytíři nebes se uskutečnila v Národním muzeu. I když jste ji mohli několikrát vidět v jiných lokacích, vždycky nabízí něco nového. Vernisáže se zúčastnil, mimo jiné, Tomáš Lom, příslušník 311. perutě RAF. Výstavu Rytíři nebes připravili manželé Kratochvílovi a jejich Muzeum československého exilu. 

Den otevřených dveří, 21. základna taktického letectva Čáslav – Zvolenská

25. 5. 2019

Opět jsme se zúčastnili této skvělé akce. Tentokrát s výstavou o Nebeských jezdcích, kteří se natáčeli i nedaleko – u Filipova. Ve fotogalerii ale spíše najdete fotografie z programu.

Vzpomínka na Bedřicha Dvořáka

11. 5. 2019, Chotěnov u Litomyšle

V rodné obci Bedřicha Dvořáka, letce RAF a účastníka Velkého útěku ze zajateckého tábora Stalag Luft III Sagan se uskutečnil pietní akt u jeho památníku a pak výstava a přednáška v jeho rodném domě. Naše povídání i exponáty RAF a WAAF si přislo poslechnout a prohlédnout na 130 návštěvníků. Děkujeme rodině Dvořákových za tuto skvělou akci.

Vernisáž výstavy Sitenský 100

7. 5. 2019, Praha, Novoměstská radnice

Před pár lety hledala vnučka fotografa Ladislava Sitenského vhodné místo pro jeho retrospektivu fotek k jeho 100. výročí narození. Propojili jsme jí se starostkou městské části Praha 2 a člověkem s velkým zájmem o historii, paní Janou Černochovou, a výsledkem byla výstava v Novoměstské radnici. 

Slavnosti svobody

3. – 5. 5. 2019, Plzeň

Náš klub vojenské historie spolu s dalšími kolegy a kamarády připravil tábor RAF a WAAF reenactors, jak jednu ze součástí našeho programu v rámci festivalu Slavnosti svobody – oslavy konce druhé světové války v Evropě

Slavnosti svobody, Convoy of Remembrance

5. 5. 2019, Plzeň

Již tradiční součástí Slavnoství svobody v Plzni je Cnvoy of Remembrance. Letos se ho ve větším množství účastnili i členové našeho klubu vojenské historie a další kolegové a kamarádi, se kterými jsme tvořili tábor RAF a WAAF.

Slavnosti svobody, Vzpomínka na letce RAF z Plzně – Karlova

4. 5. 2019, Plzeň, Na Pomezí 22

Po roce jsme se vrátili do Karlova, připomenout letce RAF z této někdejší plzeňské čtvrti.

Pamětní deska letcům z Choceňska

27. 4. 2019, Choceň

Měli jsme možnost se podílet na realizaci pamětní desky letcům RAF z Choceňska.

Setkání Leteckého klubu generála Karla Janouška

27. 4. 2019, Písek

V Písku a přilehlých obcích se konalo setkání Leteckého klubu generála Karla Janouška, na které jsme byli přizváni. Z kolegy z Leteckého klubu jsme se zúčastnili několika pietních aktů v Písku i okolí a naši účast jsme završili přednáškou o letcích RAF a našich aktivitách, kterými je připomínáme.

75. výročí Velkého útěku

23. – 24. 3. 2019, Zagaň

Měli jsme tu čest zúčastnit se vzpomínky na tzv. Velký útěk ze zajateckého tábora Stalag Luft III v Saganu. Společnost nám dělal Karel Matějovský, se kterým jsme prezentovali výstavu Wings in Exile. 

Letci Karlovarska

16. 3. 2019

V Krajské knihovně Karlovarského kraje se konala přednáška PhDr. Daniela Švece a výstava artefaktů RAF. Kromě toho se uskutečnilo několik scének s tematikou briefingu a hudební vystoupení nejen WAAFek.

Jan Jeřábek, věčně usměvavý Nebeský jezdec

3. 3. 2019, Muzeum Milevsko

Výstava připomínající milevského rodáka, pilota RAF, Jana Jeřábka, se konala v místním muzeu a bylo nám potěšením na ni zapůjčit vybavení letců RAF, ale i věci z pozůstalosti Joy Kadečkové a Richarda Husmanna a připomenout také tyto úžasné osobnosti.

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

8 + 9 =