Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2017

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2017 zúčastnil následujících akcí:

Návrat Nebeských jezdců

Klecany

Nebeští jezdci se vrátili do Klecan. Stalo se tak díky nově zrekonstruované výstavě o filmu, jeho knižní předloze, jejím autorovi a dalším letcům RAF, která je až do konce února přístupná v obřadní síni městského úřadu Klecany (Do Klecánek 52), a to v pondělí a středu od 7:00 do 18:00, v úterý a čtvrtek od 7:00 do 14.00 a v pátek od 7:00 do 13:30. Výjimečně také v neděli 29. 1. od 14 do 17 hodin a potom ve stejném čase 12. 2. a 26. 2.
Na výstavě uvidíte nejen panely s informacemi o životě Filipa Jánského, vlastním jménem Richarda Husmanna, bývalého palubního střelce RAF a 3. čs. bitevního leteckého pluku v SSSR, ale i o jeho knize Nebeští jezdci, dále si přečtete o natáčení filmu, výrobě největší rekvizity tohoto filmu – letounu „wellington“, výběru herců i o tom, kde se film opravdu natáčel. Nechybějí ani fotografie z filmu a jeho natáčení pořízené Zdeňkem Dukátem. Tyto panely doplňují čtyři vitríny, ve kterých si prohlédnete některá vyznamenání Richarda Husmanna a další věci z jeho pozůstalosti, scénáře, fotografie a plakáty – upoutávky na tento film a vzpomínku na odbornou poradkyni filmu Joy Kadečkovou Turner, bývalou příslušnici WAAF.

Protože prostory klecanské obřadní síně neumožňují větší setkání s veřejností a například besedu a i proto, že se nepodařilo sehnat peníze na letenku pro Winstona Chrislocka, představitele palubního střelce Tomíka, který žije v USA tak, aby se tohoto zahájení mohl zúčastnit, tato beseda by se mohla uskutečnit první dubnový víkend. Konat se bude v případě zajištění peněz na letenku pro pana Chrislocka a volna zamýšlených hostů. Více informací Vám rád poskytnu o výstavě i zamýšlené besedě, napíšete-li mi na filip@276.cz. Více informací o knize, filmu a dřívějších výstavách naleznete na http://jezdci.valka.cz.

Další fotografie:

Fotografie ze zahájení výstavy o Nebeských jezdcích – Městský úřad Klecany.

Z tisku:

Návrat Nebeských jezdců v Historickém kaleidoskopu.

Návrat Nebeských jezdců na melnicko.cz

Návrat Nebeských jezdců na Lidovkách.

Pozvánka na zahájení na webu Veliké Vsi.

Informace o výstavě Nebeští jezdci na webu rádia Proglas.

Setkání Nebeských jezdců

Praha

Tvůrci nejlepšího našeho filmu o čs. letcích v RAF se setkali téměř po půl století
Poprvé po téměř padesáti letech se sešli Svatopluk Matyáš, Josef Váša, Vojtěch Holý a Winston Chrislock, členové posádky wellingtonu z filmu Nebeští jezdci. Byli hosty akce Setkání Nebeských jezdců, která připomíná nejen tento film, ale i letošní 95. výročí narození a 30. výročí úmrtí autora knižní předlohy Richarda Husmanna. Setkání se konalo 1. 4. a bylo zahájeno ve 13.00 v Komunitním centru Vlna v Ďáblicích a přišli na něj ještě Jana Sedlmajerová, představitelka příslušnice WAAF z Nebeských jezdců a Václav Tikovský, letecký novinář a před padesát návštěvníků. Na této úvodní besedě přítomní vzpomínali na natáčení. Například Václav Tikovský na to, jak film vznikal bez jediného letounu, Winston Chrislock hovořil i o tom, že jeho účinkování v Nebeských jezdcích stálo režiséra Jindřicha Poláka lahev červeného Johnyho Walkera. O tu se vsadil s Ivo Marešem, který se s Winstonem Chrislockem znal a protože byl Winston podobný jednomu z našich letců RAF, přivedl ho na casting a Winston s účinkováním souhlasil. I když od filmu uplynulo půl století, hosté se bez problémů poznali a bylo vidět, že se vidí rádi. Na závěr besedy, v odpovědi na otázku, co pro ně tento film znamenal, se hosté shodli, že Nebeští jezdci byl jeden z nejlepších filmů, na kterém pracovali.
Setkání posléze pokračovalo v Klecanech. Nejprve na klecanské radnici, kde byla ten den zpřístupněna výstava o filmu a knize, připravená, stejně jako celá akce, Klubem vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, a pak na bývalém letišti a v kasárnách v Klecanech, kde vznikla velká část filmu Nebeští jezdci. Letištní plocha již neexistuje. Na ní se roztahuje sklad jednoho z obchodních řetězců. Naštěstí stojí budovy kasáren, i když zub času a lidská nenechavost si na nich vybraly svou daň. Dnes patří městu, které některé z nich pronajímá a snaží se o jejich rekonstrukci a lepší využití. Mohli jsme se tak projít po ploše před někdejší filmovou věží řízení letového provozu, dnes využitou jako deponii materiálu a nahlédnout do prázdného objektu roty, kde byl ve filmu briefingroom, Prckův pokoj a šatna letců. I když v budově vskutku není nic, i po 49 letech od natáčení poznal Winston Chrislock místo natáčení a říkal, že v někdejším briefingroomu prožil dejavu. Procházku jsme téměř uzavřeli společnou fotografií všech účastníků, kteří vytrvali a z Ďáblic, respektive klecanské radnice dojeli na letiště. Téměř uzavřeli píšu proto, že na úplný závěr zapózoval filmový Tomík, Winston Chrislock, v blůze battledressu a mohli jsme slyšet jeho „nazdar“. A to si posléze vzpomněl na část scénáře, když ho citoval: „Dear daddy…“

V rámci akce se po celý den konala v Komunitním centru Vlna výstava obrazů převážně s tematikou 311. čs. bombardovací perutě malíře Vladimíra Urbánka.

Jako zástupce realizátora této akce ji těžko mohu hodnotit. Jsem tak rád, že to za mne udělali ať už ústně nebo zápisy do kroniky přítomní návštěvníci. A jejich hodnocení bylo pozitivní.

Akce Setkání Nebeských jezdců se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR, za podpory města Klecany, společnosti Avaps, Ing. Petra Lapáčka, MUDr. Pavla Poštulky, Jakuba Macháčka a Petra Radocha.

Dne 15. 4. jsme měli možnost zúčastnit se odhalení pamětní desky třem letcům RAF spojeným se Slatinicemi – Stanislavu Havlíčkovi, Bernardu Mišákovi a Josefu Talábovi. Po odhalení se návštěvníci měli možnost podívat na naši výstavu o čs. letcích v RAF a vybavení letců RAF, které prezentovali kamarádi z KVH Pětačtyřicítka Brno. Za aktivní účast a zapůjčení a prezentaci exponátů děkuji Scott Velan, Milan Vacek, Hofis, Viktor Wildner a Evžen Petřík s chotí. Za organizaci a kontakt na organizátory Lukáš Coufal.

Den otevřených dveří

21. základna Taktického letectva Zvolenská, Čáslav, 20. 5. 2017

Výstavu o filmu Nebeští jezdci měli možnost vidět i návštěvníci Dne otevřených dveřích na základně Čáslav. Za stan děkujeme místní posádce, za záštitu nad výstavou Ministerstvu kultury a za finanční podporu při rekonstrukci výstavy Městské části Praha 2 a Středočeskému kraji.

Vzpomínka na Josefa Valčíka, Silver A, a Josefa Balejku, RAF

Smolina, Vlašské Klobouky, 27. 5. 2017

Výstava o československých letcích RAF

Radnice městské části Prahy 2, Náměstí Míru, Praha 2, 29. 5. 2017

Letecký den, Odlétáme na prázdniny

Kunovice, 24. 6. 2017

Koncem školního roku 2017 jsme měli možnost zúčastnit se s výstavou výstroje a vybavení nejen československých letců RAF skvělé akce – Odlétáme na prázdniny 2017, Military den v leteckém muzeu Kunovice.
Účastnili jsme se i s kamarády od Biskupských manů z kroměříže i klubově nezařazené a myslím, že jak návštěvníci, tak my, jsme si akci poměrně užili.
Ve fotogalerii vidíte převážně naši ukázku, ale i další, převážně statické exponáty místního muzea. O zlatý hřeb se postaralo letadlo slovenské vládní letky, jehož piloti nabídli neopakovatelný průlet. A to hned dvakrát :-)
Potkali jsme se tam se spoustou z vás, příznivci československých letců z RAF a zájemců o naši historii, což bylo fajn.
Další program měl pod taktovkou Evžen Petřík od Biskupských manů, a tak jsme si prohlédli Květnou zahradu v Kroměříži a posléze i Mohylu míru a tam tehdy instalovanou výstavu o boxerovi a palubním střelci RAF Vildovi Jakšovi.

Letecký den Flying Legends

Imperial War Museum Duxford, 9. 7. 2017

Vzpomínka na Vladimíra Kowače
u příležitosti 100. výročí jeho narození

Břeclav, 31. 8. 2017

Vzpomínka na Richarda Husmanna,
autora Nebeských jezdců,

Městská knihovna v Praze, pobočka Břevnov, 2017

Vzpomínka na Františka Trejtnara, pilota RAF

Kunovice, 16. 9. 2017

Den otevřených dveří

Kryt Folimanka, Praha 2, 14. 10. 2017

Odhalení pamětní desky Ladislavu Světlíkovi

Plzeň, 25. 3. 2017

Slavnostní odhalení pamětní desky příslušníků RAF

Slatinice. 15. 4. 2017

Vernisáž výstavy o Nebeských jezdcích

Krajské vojenské velitelství, Olomouc, 2. 9. 2017

Vzpomínka na československé letce RAF z Blovicka

Blovice, 11. 11. 2017

Z natáčení filmu Balada o pilotovi

Panenský Týnec, 2017

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

1 + 7 =