Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2005

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2005 zúčastnil následujících akcí:

Memorial Air Show

Roudnice nad Labem

V rámci Memorial Air Show v Roudnici nad Labem jsme se, v roce 2005, zúčastnili se skromnou expozicí. Nicméně také s kamarády z Royal Scots Fusiliers a dalších klubů vojenské historie. Na tuto akci jsem rovněž zapůjčil i výstavu k filmu Nebeští jezdci. Možnost spolupracovat s Vlastou Dvořákem, který je za tuto akci zejména zodpovědný, byla nezapomenutelná a k nezaplacení.

Slavnosti svobody

Plzeň

Slavnosti svobody jsou tradiční akcí, které se účastním. Rok 2005 byl výjimečný jednak tím, že byl kulatý, jednak tragickým počasím, kdy prakticky po celou dobu oslav pršelo a byla velká zima. Nicméně součástí pobytu bylo několik výletů po místech, spojených s československými vojáky i přítomnost kamarádů z Holandska.

Oslavy konce války v Evropě

Praha

Hluboko v době předklubové jsme se s pozdějšími členy KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s. účastnili oslav konce druhé světové války v Evropě v Praze. Tato účast pro nás zejména představovala účast ve slavnostní koloně. Já měl tu možnost svézt se v austinu, který znáte z filmu Tmavomodrý svět. Myslím, že veřejnost měla možnost vidět takové množství reenactors v Praze. Jen škoda, že v době, kdy kluby vojenské historie přijížděly na Letenskou pláň a měly tam stavět tábory, se tam konala akce za legalizaci marihuany. A bohužel někteří její účastníci koníček nazývaný reenactment příliš nechápali, stejně tak příliš nerozuměli tomu, jak je možné, že někdo vlastní vojenskou techniku a že se k ní není možné chovat tak, jako by patřila jim.

Glenn Miller Festival

Twinwoods

Moje první aktivní zkušenost se zahraničním reenactingem – hudební festival ve Twinwoods, který se koná na bývalém letišti 51. Operational Training Unit, ze kterého odstartoval americký band leader Glenn Miller na svůj poslední let. V některých budovách bývalého letiště jsou soukromá muzea, a tak zde reenactors mají, respektive měli, svoje místo. V bývalé kontrolní věži je muzeum, věnované právě Glennu Millerovi.
Součástí celé akce byla nejen hudební a taneční vystoupení, ale také prezentace jednotlivých klubů vojenské historie, a to napříč armádami. Byli zde jak vojáci z Burmy, tak gerojové Rudé armády, příslušníci RAF i britští a američtí pěšáci.

Nebeští jezdci v kině Centrál

Hradec Králové

Vzpomínka na Josefa Františka

Otaslavice

Obyvatelé obce Otaslavice jsou právem hrdí na svého rodáka Josefa Františka, stíhacího pilota 303. polské stíhací perutě. V roce 2004 mu u jeho rodného domu odhalili památník, u jehož odhalení jsme stáli čestnou stráž. To „my“ znamená budoucí členy našeho klubu vojenské historie a další kamarády v tmavěmodrých uniformách.

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

14 + 7 =