Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2008

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2008 zúčastnil následujících akcí:

Aviatická pouť

Pardubice

V roce 2008 jsme si zopakovali naši účast na leteckém dni Aviatická pouť. Kvůli spolupráci s jeho organizátory to byla nezapomenutelná zkušenost.

Přivítali jsme v našem táboře ty, které se snažíme připomínat, bývalé příslušníky Royal Air Force. Náš tábor byl doplněný o ukázku kamarádů, reenactorů USAAF.

Beseda s generálem Miroslavem Štanderou

Zdice

V tomto roce jsme měl tu čest moderovat besedu s generálem Miroslavem Štanderou, bývalým příslušníkem 312. stíhací perutě, kterou pořádali kamarádi z Army Muzea Zdice.

CIAF

Hradec Králové

Výstroj a vybavení našich příslušníků Royal Air Force jsme prezentovali i návštěvníkům Ctzech International Air Fest.

Flying Rhino, letecká základna Náměšť nad Oslavou
– den otevřených dveří

Náměšť nad Oslavou

V roce 2008 jsme měli možnost zúčastnit se s naší prezentací Dne otevřených dveří na 22. základně letectva „Biskajské“ Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Podařilo se nám začít milou spolupráci a rovněž se k nám přihlásil první nový člen.

Dobový letecký den

Mladá Boleslav

Ani v roce 2008 jsme nechyběli na Dobovém leteckém dni v Mladé Boleslavi.

Festival Libštátské pozdní léto

Libštát

V roce 2008 jsme byli pozváni na festival Libštátské pozdní léto. Na tomto festivalu se promítal i film Nebeští jezdci, a tedy jsme v předsálí kina měli tematickou výstavu vybavení a výstroje československých příslušníků Royal Air Force a následně se uskutečnila i beseda s námi, respektive zakladatelem KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o.s. Filipem Procházkou, o natáčení tohoto filmu. Po akci jsme měli milou možnost setkat se s organizátory akce a také s bratrem Milana Beldy, radiotelegrafistou 311. perutě Royal Air Force. Protože se obec Libštát nachází nedaleko Nové Paky, uctili jsme na místním hřbitově památku Františka Truhláře, bývalého příslušníka Royal Air Force.

Web obce Libštát

Nepřítelem osudu – premiéra dokumentu

Měli jsme tu možnost podílet se na natáčení hraného dokumentu o Františku Truhlářovi, palubním střelci 311. bombardovací perutě Royal Air Force a následně pilotovi 312. stíhací perutě Royal Air Force. Tento dokument se nazývá Nepřítelem osudu.

Jeho osud byl velmi tragický – jako jediný přežil havárii svého letounu. Byl zachráněn s těžkými popáleninami a prodělal mnoho plastických operací. Po rekonvalescenci se přihlásil do pilotního výcviku a po jeho absolvování se stal stíhačem, příslušníkem 312. stíhací perutě. Při návratu z jednoho z operačních letů měl havárii, kterou přežil, ale opět byl popálený. Po rekonvalescenci se vrátil k létání – to už v osvobozeném Československu.

František Truhlář – Český rozhlas

František Truhlář na wikipedii

Odhalení pamětní desky Jiřímu Sehnalovi

Lázně Bělehrad

S radostí jsme se zúčastnili i odhalení pamětní desky plk. Jiřímu Sehnalovi v Lázních Bělohrad, bývalému příslušníkovi Royal Air Force a 1. československého stíhacího pluku v SSSR.

Jiří Sehnal na webu Setkání Nebeských jezdců

Odhalení pamětní desky Stanislavu Mikulovi

Boršice u Buchlovic

Bylo nám ctí být pozváni na odhalení pamětní desky Stanislavu Mikulovi, někdejší „Tobrucké kryse“ a palubnímu střelci Royal Air Force na jeho rodném domě v Boršicích u Buchlovic, ve kterém je umístěno i jeho muzeum, s láskou spravované jeho synem. Nechyběli jsme ani na pietním aktu, který se uskutečnil na místním hřbitově, u hrobu rodiny Mikulových, od kterého je krásný výhled na Moravu. Bylo nám ctí účastnit se tohoto pietního aktu, ale protože jsem měl možnost se s plk. Mikulou poznat osobně, bylo těžké přijmout informaci o jeho úmrtí.

Předávání artefaktů do Muzea Josefa Koukala

Luže

Kolegové pořídili na ebay nekolik trosek z letounu Josefa Koukala, které jsme následně předali do jeho muzea v Luži na Chrudimsku.

Josef Koukal na webu Sdružení přátel Pardubického kraje
Vzpomínka na Josefa Koukala, Jenišovice, 2012

Skotské hry

Sychrov

Některé z československých perutí Royal Air Force sídlily ve Skotsku, čeští skotší reenactors patří mezi naše přátele, a tak se účastníme i Skotských her na státním zámku Sychrov. Naše expozice tam bývá taková, jakou ji počasí dovolí.

Skotské hry
Státní zámek Sychrov

Tankový den

Vojenské technické muzeum Lešany

Protože kolegové z Roty Nazdar prezentovali po České republice a Slovensku film Jana Marhoula Tobruk, účastnili jsme se, trochu netradičně, akce Tankový den ve Vojenském technickém muzeu Lešany. Byla to i pro nás zajímavá akce a možnost setkat se s mnoha zájemci o vojenskou historii, včetně několika členů rodiny příslušníků Royal Air Force.

Vojenské technické muzeum Lešany

Pietní akt u příležitosti Bitvy nad Krušnými horami

Kovářská

Vzpomínkového setkání v krušnohorské Kovářské se účastní, kromě nepřátel, i bývalí příslušníci Royal Air Force, a tak se na pozvání našich kamarádů z muzea, účastníme i my. V rámci sekání se koná pietní akt, a to u základní školy J. C. Kluttze a následně setkání bývalých příslušníků USAAF, Royal Air Force a nacistické Luftwaffe.
V průběhu dne je možné vidět i různé výstavky, včetně těch našich. Pochopitelně nejzajímavější částí jsou exponáty v Muzeu letecké bitvy nad Krušnohořím, které kamarádi dlouhá léta shromažďují.

Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím

Poppy Day, Remembrance Sunday

Praha

Vernisáž výstavy s vojensko-historickou tematikou

Kino Centrál, Hradec Králové

Otevřené nebe, charitativní akce

Hradec Králové

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

1 + 15 =