Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2006

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2006 zúčastnil následujících akcí:

Uložení ostatků Františka a Anny Peřinových

Morkůvky

V roce 2006 měli pozdější členové Klubu vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, o. s. tu možnost stát čestnou stráž při ukládání ostatků manželů Františka a Anny Peřinových na hřbitově v Morkůvkách, zúčastnili jsme se i rozloučení s generálem Františkem Fajtlem, stíhacím pilotem RAF a politickým vězněm a připomněli jsme památku padlých ve válkách na Dni vlčích máků na britském vojenském hřbitově v Praze na Olšanech.

Pohřeb generála Františka Fajtla, DFC, stíhače RAF

Reenactment je často smutný koníček. Často kvůli němu navštěvujeme i pohřby. Nemohli jsme tak chybět na pohřbu generála Františka Fajtla, DFC. Poslední fotografii z pohřbu sem přikládám víceméně pouze pro ilustraci návštěvnosti na tomto pohřbu. Dva na fotce zachycení muži na můj dotaz, jak se dostali k „uniformám“ a co je přivedlo na pohřeb odpověděli, že prý si je půjčili na Barrandově a chtěli vzdát památce pana generála čest. Důvod je to bezpochyby chvályhodný, nicméně výysledek je…však uvidíte.

Pan generál Fajtl byl jednou z Osobností, které mne přivedly k zájmu o bývalé příslušníky RAF, ať už piloty či letce jiných odborností – palubní střelce, navigátory atd. Podobně, jako tomu u mnohých z Vás, na mne měla největší vliv jeho kniha Sestřelen a následně i publikace První doma a Podruhé doma.

Ukládání ostatků plk. Lubomíra Úlehly a gen. Jiřího Hartmana, hrob československých letců RAF

Praha Olšany

Ostatky některých bývalých českoslovenckých příslušníků Royal Air Force jsou uloženy v pomníku na pražských Olšanech. V roce 2006 jsme se tam naposledy rozloučili s gen. Jiřím Hartmanem a plk. Lubomírem Úlehlou.

Lubomír Úlehla zemřel 5. 1. 2006, jen několik dní po udělení Řádu Čestné legie, Jiří Hartman zemřel ve Velké Británii 27. 3. stejného roku.

Oba účastníky československého zahraničního odboje můžete znát z literatury.
Lubomír Úlehla je autorem knihy Válečné roky, Jiří Hartman napsal knihu Letec.

Plk. Lubomíru Úlehlovi, bývalému palubnímu střelci 311. československé bombardovací perutě, účastníkovi prvního náletu nad okupované území, pilotovi ve výcviku Les Forces aériennes françaises libres (FAFL) vděčím za mnohá setkání s našimi válečnými veterány, někdejšími piloty, mechaniky, radisty, navigátory atd. Právě on mne pozval na jejich pravidelná setkání. A i díky jemu zde můžete navštívit stránku věnovanou palubním střelcům a na leteckých dnech vidět výstroj palubního střelce z roku 1940.

Poppy Day, Remembrance Sunday

Praha

Vzpomínková akce Poppy Day (Den Vlčích máků) je pravidelně pořádána Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Jedná se o pietní akt na britském válečném hřbitově na pražském olšanském hřbitově, kde jsou pohřbení padlí a zemřelí vojáci Britského společenství národů v druhé světové válce. V jeho průběhu k „Normanskému kříži“ kladou věnce zástupci bývalých i současných zemí Commonwealthu, válečných veteránů, Svazu letců a dalších organizací.

Slavnostní ceremoniál se koná nejblíže Dne válečných veteránů, tedy 11. 11.

Křest knihy Ke hvězdám a do mraků, příběh bratrů Veselých

Jičín

Výročí vzniku republiky

Praha, 28. 10. 2006

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

14 + 6 =