Fotogalerie

KVH 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s.
v roce 2015

Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF, z.s. se v roce 2015 zúčastnil následujících akcí:

Odhalení památníku padlým americkým letcům

Víska – Višňová, 7. 3. 2015

Ve Vísce jsme měli tu možnost vzpomenout na letce USAAF, jejichž bombarédr B-17 tam byl sestřelen. Součástí akce byl nejen pietní akt a odhalení pomníku, ale i výstava, kde jsme spolu s kolegy prezentovali vybavení RAF. Pro ty z vás, kteří čtete sobotní Magazín Práva si snad vzpomenete na fotogalerie Miroslava Zajíce. Ta Víska, o které on píše, je právě tato Víska.

Den otevřených dveří,
21. základna Taktického letectva Zvolenská

Čáslav, 23. 5. 2015

Výstavu o československých letcích k 75. výročí vzniku většiny československých perutí v RAF viděli i návštěvníci tradičního dne otevřených dveří na 21. základně taktického letectva. I přes to, že program byl více než bohatý, bylo hezké, že několik set návštěvníků zavítalo i do našeho stanu, kde měli možnost tuto výstavy vidět jako druzí.

Beseda o filmu Nebeští jezdci

Městská knihovna Praha, 4. 5. 2015

Koncert k výročí konce druhé světové války v Evropě

Pálác kultury, Praha, 5. 5. 2015

Výstava na Prahu svobody, Vítězství 1945

Akademie věd, 4. 5. 2015

Vzpomínková cesta k 75. výročí příchodu československých letců do Velké Británie, pietní akt na trajektu – vzpomínka na československé letce v RAF

4. 7. 2015

Odhalení pamětních desek, letcům RAF, rodákům z Loun

16. 9. 2015

Dny NATO

Ostrava, 19. 9. 2015

Díky spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava jsme výstavu o československých letcích v RAF prezentovali i návštěvníkům akce Dny NATO.
Několik set nebo možná tisích jich vidělo jak část této výstavy, tak i vybavení, které naši letci používali. Fotografie z výstavy samotné zde uvidíte, jakmile budou dostupné.

Akce Expo Militaria

Josefov, 26. 9. 2015

Byli jsme s výstavou pozváni i na akci Expo Militaria, která se konala v Josefově, respektive v někdejší vojenské pevnosti Josefov. Cesta tam si vyžádala mnohé oběti – vstávali jsme asi ve čtyři ráno, nicméně příjezd na místo neměl chybu. Díky ne úplně ideálním podkladům od organizátorů jsme se dostali do areálu ateliérů, které zde taky jsou. V opuštěném ateliéru jsme za doprovodu příjemné hudby viděli mnoho soch, včetně modelu sochy padlých koní. A v jednom z bastionů jsem chvíli přemýšlel, zda onen bálý kůň, na kterého se dívám, je strašidlo, socha nebo živý kůň (představte si, že v šest ráno, v šílené tmě, se díváte na něco hodně bílého, co má podobu koně – a jak je všeobecně známo, podobu bílého koně mají vodníci). Součástí akce byla prezentace několika období vojenské historie. Děkujeme organizátorům za pozvání a péči o nás.

Vzpomínka na Václava Obšila, letce RAF

Pňovice

Vzpomínka na československé a polské letce RAF
a Bitvu o Británii

Anežský klášter, Praha, 6. 10. 2015

Odhalení dočasného základního kamene Josefu Horákovi
a Josefu Stříbrném, letcům RAF z Lidic

10. 10. 2015

Odhalení pamětní desky na rodném době Josefa Horáka
z Lidic, letce RAF

Hřebeč, 24. 10. 2015

Vzpomínka na Jiřího Řezníčka

Jasenná, 25. 9. 2015

Měli jsme možnost zúčastnit se spolu s kamarády KVH Pětačtyřicítka Brno s malou výstavkou vzpomínky na Jiřího Řezníčka, rodáka z Jasenné na Vsetínsku.

Vzpomínka na Ottu Jebáčka

Kuřim, 20. 11. 2015

Vzpomínka na Vildu Jakše, boxera a palubního střelce RAF

Bratčice, 22. 11. 2015

Jednou z obcí, kde nezapomínají na své rodáky jsou Bratčice, rodiště boxera a palubního střelce Vildy Jakše. Měli jsme možnost být tam před lety poprvé a letos jsme měli možnost se tam vrátit. Účastnili jsme se důkladně připravené vzpomínkové akce, kde nechyběla boxerská exhibice, ani velmi zajímavá výstava, ze které bude snad časem kniha. Bylo nám ctí přispět výstavou o vzniku československých perutí, a to i díky tomu, že k její realizaci přispěla místní firma Mátl and Bula a rovněž spolu s kamarády Jiřím Hofmanem a Petrem Radochem prezentovat vybavení používané nejen našimi letci. Do Bratčic se budeme vždy rádi vracet, protože jejich přístup k místním rodákům a vzpomínkám na ně je ukázkový.

Vzpomínka na generála Karla Janouška

Šárecký hřbitov, Praha, 30. 10. 2015

Ve výroční den úmrtí velitele československých letců v RAF gen. Karla Janouška KCB připomněl ve spolupráci s ČsOL jeho památku.

Pietní akt se konal u hrobu generála Karla Janouška KCB v pražské Šárce. Pietního aktu se účastnil náměstek ministra obrany Antonín Rada, velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik, zástupci ČsOl, odboru vojenského letectví Ministerstva obrany plk. Ing. Václav Čermák a pplk. Martin Stančák, zástupci Leteckého klubu Karla Janouška a rodinní příslušníci Karla Janouška KCB a letců RAF.

Odhalení pamětní desky Františku Taiberovi

Praha 11. 11. 2015

Oslava narozenin Margit Rytířové

Beroun, 18. 12. 2015

Soutěž Františka Bobka, ČsOL Nebeští jezdci

Aviatická pouť, Pardubice 7. 6. 2015

Vzpomínka na 75. výročí Bitvy o Británii

Praha, 10. 7. 2015

Novinky

  • Novinky
    Srdečně zveme do Krytu Folimanka, kde je dnes, tj. 11. […]

Chystané akce

Napište nám

5 + 10 =